בְּדֶרֶךְ הַיָּם חוות מרפא
עמותת "בית מרים" הינה עמותה מוכרת, הפועלת בתחום החינוך משנת 2005, בקיבוץ פלמחים – פנינה של שקט.
עמותת "בית מרים", הקימה בשיתוף עם עמותת ״זיו נעורים״ ימייה משותפת. "זיו נעורים" היא עמותה הפועלת עבור נוער בסיכון והלומי קרב, בעזרת הים 24 שנים. בימים כתיקונם פועל המרכז הימי עבור נוער בסיכון ובשנים האחרונות מתחנכים בו כ-600 בני נוער מדי חודש.
בעקבות אירועי השבעה באוקטובר, הבנו שעלינו לתת מענה לטווח רחב יותר של צרכים, גייסנו תרומה חד פעמית ע״מ לפתוח תוכנית מרפא לאזרחים וחיילים נפגעי המלחמה.
התוכנית, מובלת ע״י עמותת "בית מרים", ומפוקחת ברמה הטיפולית ע״י יורם בן–יהודה וברמת העבודה בים ע״י עמותת זיו נעורים. התכנית מותאמת לפי מאפייני הקבוצה: גיל, מגדר וצורך, כפי שנבדק מראש ע״י מנחה הקבוצה מטעם מכון ״דרכים״ (יורם בן-יהודה)
יורם בן-יהודה | פסיכולוג קליני מומחה ופסיכולוג רפואי מומחה. לשעבר מפקד היחידה הצבאית לטיפול בנפגעי תגובות הקרב, מקים "מכון דרכים" לטיפול בנפגעי PTSD, שכול ואבדן. ליורם נסיון רחב של עשרות שנים במגוון תפקידים, בהם: מפקד יקר איכילוב, מפקד המלש"ע, יחידת בריאות הנפש, חבר ויו"ר בוועדה המקצועית לפסיכולוגיה הרפואית של משרד הבריאות, חבר במועצה הלאומית לפוסט טראומה.
מהלך יום לדוגמא:
9:00 – 10:00
הגעה והתכנסות
10:00 – 13:00
פעילות בים – כולל שיחת פתיחה ושיחת עיבוד בסיום, בהובלת מדריכים מקצועיים בעלי הכשרה טיפולית, מטעם עמותת "זיו נעורים".
13:00 – 14:00
ארוחת צהריים
14:00 – 16:30
מעגל שיחה בהובלת מנחה ממכון ״דרכים״. שיחה בעקבות אירועי ה7/10, ובהתאמה לצרכים ונושאים שמועלים ע"י קבוצת המשתתפים.
המנחה הטיפולי מלווה את היום מתחילתו ועד סופו. נשאר עם הקבוצה, חווה אותה, מכיר אותה וזמין לדברים ש״יצופו״ או יידרשו תשומת לב מיוחדת.
בתשעה במאי אירחנו את הקבוצה הראשונה שהגיעה אלינו ומאז יש זרם בלתי פוסק של קבוצות ובקשות לקחת חלק בתכנית. הצורך ברור והתמורה גם כן. מאז עברו אצלנו כ-15 קבוצות, בכל קבוצה בין 15-30 אנשים.
מעט מהקבוצות שאירחנו:
-
מנהלי קהילתו ויו״רי צחי - מ.א. אשכול
-
מנהלי קהילות ויו״רי צחי – מ.א. שער הנגב
-
צוות יחדיו שער הנגב
-
אמהות שכולות ממסיבת הנובה
-
אבות שכולים ממסיבת הנובה
-
אחים שכולים
-
רכזי רווחה וגיל שלישי בישובים השונים
-
צוותי סדיר שאיבדו חברים בצוות ונמצאים בעזה מאז השבעה באוקטובר
תגובות של משתתפים
תמונות ממהלך היום
עבודה עם הים מחזקת את תחושת הרווחה הנפשית, כשהיציאה לים היא בבחינת "סביבה משחזרת", המשחררת את הקשב מגירויים עירוניים מהירים וחדים (Kaplan 1955), ומאפשרת הפוגה בחיק הטבע, תחושה של אחדות, חיבור מופלא לרגע, כח עצום וחסר גבולות (Ackerman 2017). זוהי "הקתדרלה של הנפש" (Anderson 2013).